Recepten

Macarons

Macarons

Macarons, een zeer bekende lekkernij die heel vaak gemaakt worden voor sweet tables of bruiloften. Het is een heel bewerkelijk koekje, maar met veel oefening kan jij ze vast ook maken.

Hou de hoeveelheden in het recept zo goed mogelijk aan en doorloop alle stappen nauwkeurig van dit recept. Dan nog valt of staat het bij de oven die gebruikt. Een lastig koekje, maar als je het onder de knie hebt echt overheerlijk!

Macarons

Suikerbakkerspoeder 75 gram
Amandelmeel 85 gram
Eiwit 70 gram
Maizena 1 theelepel
Kleurstof (progel) een paar druppels
Kristal suiker 70 gram

Witte chocolade ganache

Slagroom 60 ml
Witte chocolade (in stukjes) 180 gram

Variatietip: je kan heel veel verschillende vullingen gebruiken. Experimenteer met bijvoorbeeld verschillende smaken botercrème (bosvruchten, tiramisu, oreo, karamel, etc)

Wat heb je nodig:


 • Spuitzak. Niet in huis? Je shopt een spuitzak hier!
 • Rond spuitmondje. Niet in huis? Je shopt hem hier!
 • Optioneel een siliconen macaron mat, niet in huis? Je shopt hem hier!
 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Blender
 • Oven
 • Zeef
 • Steelpan
 • Spatel
 • Mixer

Macarons beslag


 1. Zet een grote bakplaat klaar met bakpapier.
 2. Blender het amandelmeel met de suikerbakkerspoeder (poedersuiker) voor 1 minuut in de blender. Gebruik je een grote pot suikerbakkerspoeder van van Gilse, dan zit hier geen antiklontenmiddel in. Voeg dat 1 theelepel maizena toe aan het amandelmengsel.
 3. Zeef het mengsel boven een grote kom. De grote korrels die overblijven mag je weggooien.
 4. Klop ondertussen de eiwitten met de kristalsuiker op tot stijve pieken.
 5. Voeg vervolgens de kleurstof toe en meng dit even door met de mixer.
 6. Vervolgens ga je het amandelmengsel er doorheen vouwen met een spatel. Dit heet macaroneren. Spatel niet te kort en niet te lang. Het amandelmeel moet goed vermengd zijn, maar er moet nog wel lucht in het beslag zitten.
 7. Als je met een lepel een lijn trekt door je beslag dan moet deze als een lint van je spatel naar beneden vallen. Dan is je mengsel precies goed.
 8. Verwarm de oven voor op 60 graden. Iedere oven is weer verschillend, dus het is veel oefenen om de voor jou goede temperatuur te vinden.
 9. Schep het mengsel in de spuitzak met een rond spuitmondje.

Macarons opspuiten


 1. Teken op het bakpapier gelijke cirkels of gebruik een siliconen bakmat met voorgevormde cirkels. Deze ga je opvullen.
 2. Houdt het mondstuk dichtbij de bakplaat en spuit voorzichtig dotjes.
 3. Klop na het spuiten van de macarons met de bakplaat op het aanrecht om de luchtbelletjes uit de schelpjes te halen.

Drogen en bakken


 1. Stop de macarons voor 6 minuten in de oven. Je zal zien dat er een vel op komt. Tip voorzichting met je vinger op de bovenkant van de macaron. Als het niet meer plakt is het goed gedroogd.
 2. Bak ze vervolgens verder op 110 graden (hetelucht oven) gedurende 20-25 minuten. Hoe kan je checken of ze gaar zijn? Na deze baktijd tik even iets tegen een schelpje aan. Als het voetje niet meer beweegt,  zijn ze gaar.
 3. Haal je macarons uit de oven en stop ze direct in de vriezer. Dit versneld het afkoelen heel erg en maakt het ook makkelijker om ze los te krijgen van het bakpapier.
 4. Na een kwartiertje in de vriezer: haal nu je macarons uit de vriezer en ga schelpje voor schelpje ze heel voorzichtig van het bakpapier afhalen.
 5. Haal de macarons van het papier. Zorg dat ze goed zijn afgekoeld.

Witte chocolade ganache vulling


 1. Doe de room in een steelpan op een matig hoog vuurtje.
 2. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur uit.
 3. Voeg de chocolade toe en smelt het geheel tot er geen klontjes meer in zitten. Eventueel nog iets verhitten, maar zorg ervoor dat het niet te warm word!
 4. Als de chocolade gesmolten is, dek dan de kom af met plastic folie. Leg het plastic op de chocolade in de kom, dit voorkomt velvorming. Koel verder af in de koelkast.
 5. Als je de chocolade ganache gaat gebruiken, kan je deze eerst weer wat zachter maken. Dit doe je door hem telkens 10 sec op 900watt in de magnetron te laten smelten. Roer het tussendoor goed door tot de gewenste dikte is bereikt.
 6. Doe de ganache in een spuitzak.

Macarons vullen


 1. Vul de spuitzak met ganache. Deze moet echt goed dik zijn als een pasta, anders loopt het tussen de macaron uit.
 2. Spuit de helft van de macarons met ganache.
 3. Druk de andere helft van de macarons er bovenop.
 4. Je bent klaar!

Bewaren kan in de koelkast. Serveren: haal ze een uur van tevoren uit de koelkast

Tips, voor als je macarons mislukken


Last but not least wat tips voor de perfecte macarons:

 1. Geen voetjes? Dan staat je oven niet hoog genoeg qua temperatuur of was er niet voldoende vel vorming bij het drogen ontstaan.
 2. Komt je macaron schelp niet van het bakpapier af? Dan zijn ze nog niet gaar genoeg geweest. Bak ze net even wat langer.
 3. Macarons bruin gebakken in plaats van een mooi kleurtje? Probeer ze op een lagere temperatuur te bakken en eventueel wat langer.
 4. Korreltjes in de macaron schelp? Goed zeven is de truc, vaak verschilt het per merk hoe de structuur van het amandelmeel is.
 5. Geen glad schelpje? Volgende keer wat langer door blijven vouwen om een gladder mengsel te krijgen. Hou je lepel omhoog, als het als een lint van je lepel af komt, dan is het precies goed!
 6. Ingezakte macarons? De volgende keer minder lang door blijven vouwen (macaroneren).
 7. Schuine macarons? Dat kan komen doordat de ventilator in je oven te hard blaast. Of dat je oven niet gelijkmatig verwarmt.
 8. Lukt het niet in een keer goed? Oefening baart kunst! Ik heb dit recept wel 30 keer moeten proberen, voordat ik de perfecte macarons voor elkaar kreeg. Het komt heel nauw.

Heb je vragen? Stel ze gerust!

Porties

20

Voorbereidingstijd

30 min

Baktijd

30 min

Beoordeel

100%
← Vorige
Volgende →
7 Reacties
 • hoi! wat bedoel je met ‘als een lint van je lepel afgaan’?

  • Hoi Femke, daarmee bedoel ik dat als je de spatel boven de kom houdt dat de mix als een soort sliert in de kom valt, aan een stuk. Het moet dus niet in delen naar beneden vallen maar een lange sliert, dan weet je dat je mix goed is. Als ik binnen kort weer macarons maak zal ik het op de foto zetten.

   Succes! Groet Sandra

 • Hoe kan je ervoor zorgen dat de koekjes niet te hard worden?

  • Hoi Noemi,

   Op welk moment worden ze te hard, bij het bakken / of bij het bewaren?

   Sandra
   Receptidee

 • Lijkt me een lekker recept, maar in de ingrediënten staat fijne kristalsuiker en in de bereiding staat basterdsuiker. Ik neem aan dat het de fijne kristalsuiker moet zijn?

  • Hoi Yvette, klopt, ik pas het recept gelijk even aan.

   ~Sandra

  • Hoi Sandra,

   Ik heb ze inmiddels gemaakt en ze zijn heerlijk!

   Bedankt!

Laat een reactie achter