Macarons

Macarons

Porties

20

Voorbereidingstijd

30 min

Baktijd

30 min

Macarons

suikerbakkerspoeder 125 gram
gemalen amandelen (amandelmeel, verkrijgbaar bij de Tuinen) 130 gram
eiwit 100 gram
kleurstof een paar druppels
kristal suiker 100 gram

Macarons, een zeer bekende lekkernij die heel vaak gemaakt worden voor sweettables of bruiloften. Het is een heel bewerkelijk koekje, maar met veel oefening kan ook jij ze maken.

Hou de hoeveelheden in het recept zo nauwkeurig mogelijk aan en doorloop alle stappen van dit recept.

witte chocolade ganache (vulling):

slagroom 60 ml
witte chocolade (in stukjes) 180 gram

  • Variatietip: je kan heel veel verschillende vullingen gebruiken. Experimenteer met bijvoorbeeld verschillende smaken botercrème (bosvruchten, tiramisu, oreo, karamel, etc)

Keukengerei

  • Oven
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Steelpan
  • Spatel
  • Mixer
  • Blender
  • 2x Spuitzak + 9mm ronde spuitmond

Bereidingswijze:

Witte chocolade ganache

  1. Doe de room in een steelpan op een matig hoog vuurtje.macarons
  2. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur uit.
  3. Voeg de chocolade toe en smelt het geheel tot er geen klontjes meer in zitten. Eventueel nog iets verhitten, maar zorg ervoor dat het niet te warm word!
  4. Als het gesmolten een geheel is, dek de kom af met plastic folie. Leg het plastic op de chocolade in de kom, dit voorkomt velvorming. Koel verder af in de koelkast.
  5. Als je de chocolade ganache gaat gebruiken, kan je deze eerst weer wat zachter maken. Dit doe je door hem telkens 10 sec op 900watt in de magnetron te laten smelten. Roer het tussendoor goed door tot de gewenste dikte is bereikt.
  6. Doe de ganache in een spuitzak.

Macarons

  1. Zet 2 grote bakplaten klaar met bakpapier.
  2. Blender het amandelmeel met de suikerbakkerspoeder (poedersuiker) voor 1 minuut in de blender.
  3. Zeef het mengsel boven een grote kom.
  4. Klop de eiwitten met de kristalsuiker tot stijve pieken.
  5. Voeg vervolgens de kleurstof toe en meng dit even goed door met de mixer.
  6. Vervolgens ga je het amandelmengsel erdoorheen vouwen met een spatel. Dit heet macaroneren. Spatel niet te kort en niet te lang. Het amandelmeel moet goed vermengd zijn, maar er moet nog wel lucht in het beslag zitten.
  7. Als je met een lepel een lijn trekt door je beslag dan moet deze als een lint nabeneden vallen. Dan is je mengsel goed.
  8. Verwarm de oven voor op 60 graden. Iedere oven is weer verschillend, dus het is veel oefenen om de voor jou goede temperatuur te vinden.
  9. Schep het mengsel in de spuitzak met een rond spuitmondje.
  10. Teken op het bakpapier gelijke cirkels. Deze ga je opvullen.
  11. Houdt het mondstuk dichtbij de bakplaat en spuit voorzichtig dotjes.
  12. Klop na het spuiten van de macarons hard met de bakplaat op het aanrecht om de luchtbelletjes uit de schelpjes te halen.
  13. Stop de macarons voor 6 minuten in de oven. Je zal zien dat er een vel op komt.
  14. Bak ze vervolgens verder op 115 graden gedurende 20-25 minuten. Hoe kan je checken of ze gaar zijn? Na deze baktijd tik even iets tegen een schelpje aan. Als het voetje niet meer beweegt,  zeijn ze gaar.
  15. Haal je macarons uit de oven en stop ze direct in de vriezer. Dit versneld het afkoelen heel erg en maakt het ook makkelijker om ze los te krijgen van het bakpapier.
  16. Na een kwartiertje in de vriezer: haal nu je macarons uit de vriezer en ga schelpje voor schelpje ze heel voorzichtig van het bakpapier afhalen.
  17. Haal de macarons van het papier. Zorg dat ze goed zijn afgekoeld.

Vullen

  1. Vul de spuitzak met ganache. Deze moet echt goed dik zijn als een pasta, anders loopt het ertussen uit.
  2. Spuit de helft van de macarons met ganache.
  3. Druk de andere helft van de macarons er bovenop.
  4. Je bent klaar!

Bewaren kan in de koelkast, maar breng ze wel op kamertemperatuur voordat je ze opdient.

Tips voor de perfecte macarons:

Last but not least wat tips voor de perfecte macarons:

  • Geen voetjes? Dan staat je oven niet hoog genoeg qua temperatuur of was er niet voldoende vel vorming bij het drogen ontstaan.
  • Komt je macaron schelp niet van het bakpapier af? Dan zijn ze nog niet gaar genoeg geweest. Volgende keer wellicht wat langer en op een lagere temperatuur.
  • Macarons bruin gebakken ipv een mooi kleurtje? Probeer ze wat langer te bakken op een lagere temperatuur
  • Korreltjes in de macaron schelp? Goed zeven is de truc, vaak verschilt het per merk hoe de structuur van het amandelmeel is.
  • Geen glad schelpje? Volgende keer wat langer door blijven vouwen om een gladder mengsel te krijgen. Als het stroperig van je lepel af komt is het precies goed!
  • Ingezakte macarons? De volgende keer minder lang door blijven vouwen (macaroneren).
  • Lukt het niet in een keer goed? Oefening baart kunst. Ik heb dit recept denk ik wel 20 keer geprobeerd voordat ik de perfecte macaron heb gebakken. Heb je vragen? Stel ze gerust!

 

 

 

Deel & Print

5 Reacties

  1. Hoe kan je ervoor zorgen dat de koekjes niet te hard worden?

    • Hoi Noemi,

      Op welk moment worden ze te hard, bij het bakken / of bij het bewaren?

      Sandra
      Receptidee

  2. Lijkt me een lekker recept, maar in de ingrediënten staat fijne kristalsuiker en in de bereiding staat basterdsuiker. Ik neem aan dat het de fijne kristalsuiker moet zijn?

    • Hoi Yvette, klopt, ik pas het recept gelijk even aan.

      Sandra
      Receptidee.net

      • Hoi Sandra,

        Ik heb ze inmiddels gemaakt en ze zijn heerlijk!

        Bedankt!

Laat een reactie achter