Recepten

Botercrème frosting

Botercrème frosting

Botercrème frosting is een heerlijk zachte crème te gebruiken als vulling in je taart. Ook kan je hier lekkere toefjes mee maken voor op cupcakes Hieraan kan je eindeloos smaakjes toevoegen. Het is een wat zachtere crème als SMBC of IMBC.

Voor taartvulling (3 laagjes in een taart van 20 cm) of 12 toeven voor op cupcakes.

Botercrème frosting

Bloem 2 eetlepels
Halfvolle melk 400 ml
Roomboter 200 gram
Suikerbakkerspoeder (poedersuiker) 200 gram
Vanille extract een scheutje

Wat heb je nodig:


  • Mixer
  • Steelpannetje
  • Zeef

Hoe maak je botercrème frosting:


Voor toefjes en taartvulling:

  1. Zorg dat al je producten op kamertemperatuur zijn.
  2. Doe de melk in een steelpannetje en voeg hier al zevend de bloem bij. Klop dit goed tot er geen klontjes meer in zitten. Zet het pannetje op het vuur en breng het rustig aan de kook. Als het kookt zet het vuur laag en laat het ongeveer 1 minuutje goed indikken. Het mengsel is goed als je er een prikkertje in rechtop kunt zetten en deze valt niet om.
  3. Doe wat folie over de pan en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Doe de boter in een grote kom en klop dit tot een luchtige massa
  5. Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe tot een egale massa. Als laatste voeg je het vanille extract erbij, meng tot het goed vermengd is.
  6. Als je bloemmengsel op kamertemperatuur is klop deze met een garde nog even goed door en voeg dit bij het botercrème mengsel wat je al had gemaakt. Mix dit voor ongeveer 5 minuten even goed door tot het een egale massa is geworden.

Tips bij het maken van botercrème:


Zorg echt dat al je producten op kamertemperatuur zijn, anders kan je botercrème gaan schiften. Het kan ook voorkomen dat hij in de vriezer gaat schiften.

Toch in de schift? Doe je kom in een bak met warm water en verwarm het au bain marie, mix hierna even goed door en je zal merken dat het weer een egale massa wordt. 

Je botercrème is klaar voor gebruik! De botercrème kan je nog een week in de koelkast bewaren of invriezen. Haal je botercrème er op tijd uit, zodat deze niet te hard is om mee te werken. Ongeveer 10 seconden per keer in de magnetron op 600 watt doet de botercrème ook weer voldoende zacht worden als deze hard is geworden.

De cupcakes op deze foto zijn gemaakt van het ‘red velvet recept‘.

Variatietip: vervang het vanille extract door andere smaakjes: zoals kaneel, chocola (gesmolten, maar wel op kamertemperatuur), aardbei, hazelnoot, etc. Voeg dit dan wel beetje bij beetje toe, zodat je kunt inschatten of je meer moet toevoegen of niet.

Variatietip: voeg wat lekkere stukjes vers fruit of stukjes chocolade aan je botercrème vulling toe.

Er zijn nog meer varianten op de botercrème:

Porties

12

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

5 min

Beoordeel

100%
Nog geen reacties

Laat een reactie achter