Oliebollen

Oliebollen

Porties

25

Voorbereidingstijd

2 uur

Baktijd

20 min

Oliebollen

Bloem 500 gram
Halfvolle melk 500 gram
Vanille suiker 1 zakje
Ei 1
Gewelde rozijnen 200 gram
Appel (jonagold) 1
Zout 1 theelepel
Verse gist (of 2 zakjes instant gist) 50 gram
Roomboter 50 gram
Zonnebloem olie 2 liter
Poedersuiker (ter garnering) 1 bus
Walnoten of sukade optioneel:


Oliebollen zijn niet weg te denken bij Oud en Nieuw, ga jij ze dit jaar ook zelf maken? Hier een lekker recept om zelf te proberen! Naast de champagne, kniepertjes, appelbeignets en het vuurwerk mogen ook deze oliebollen niet ontbreken bij Oud en Nieuw. Feliz Navidad!

Benodigdheden:

  • Servetjes
  • Frituurpan, niet in huis? Een goede frituurpan shop je hier.
  • Schuimspaan
  • Ijslepel
  • Optioneel: suikerthermometer bij het gebruik van een gewone pan

Als je geen gewelde rozijnen hebt, maar gewone, laat deze dan een uurtje wellen in water of bier.

Hoe maak je oliebollen:


  1. Zorg er voor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Meng het gist met een scheutje lauw warme melk en meng dit tot het een papje is.
  3. Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron.
  4. In een ruime kom, meng het meel, de suiker, de gesmolten boter en het zout.
  5. Maak een kuiltje in het midden van je deeg en giet in het midden je gistmengsel.
  6. Roer vervolgens in delen de lauw warme melk erdoorheen en kneed het goed door tot alle klontjes eruit zijn.
  7. Klopt het ei los in een apart bakje en voeg deze toe aan je deeg. Roer deze er even goed doorheen.
  8. Snij vervolgens de appel in kleine stukjes en voeg deze met de rozijnen toe aan de mix (optioneel voeg nu ook de stukjes walnoot en/of sukade toe).
  9. Laat het deeg nu 3 uur laten rijzen op de verwarming en plaats over de kom een vochtige theedoek, dit voorkomt uitdrogen.

Oliebollen afbakken:


  1. Verwarm in een frituurpan of gewone pan 2 liter zonnebloem olie tot 180 graden.
  2. Dip je ijsschep elke keer in de olie, dit zorgt ervoor dat het beslag niet zoveel aan je ijsschep blijft plakken.
  3. Met een ijsschep schep je bolletjes in de hete olie en laat deze lichtbruin worden, als het goed is draaien ze vanzelf om.
  4. Schep ze na 3-4 minuten uit de frituur met een schuimspaan en laat deze op een rooster met keukenpapier goed uitlekken.
  5. Serveer met lekker veel poedersuiker!

Voila, een paar heerlijke oliebollen voor met oud en nieuw! Alvast een gelukkig nieuwjaar.

Frituurtip: Bak de oliebollen niet in frituurvet, want anders krijg je een wit laagje op de oliebollen.

Baktip: Wil je oliebollen en appelbeignets bakken? Bak eerst de oliebollen en later de appelbeignets.

Opwarmtip: Koude oliebollen worden weer lekker vers als je ze even opwarmt in de oven. Verwarm de oven voor op 200°C en warm de oliebollen ongeveer tien minuten op.

Oliebollen

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter