Oliebollen

Oliebollen

Porties

25

Voorbereidingstijd

2 uur

Baktijd

20 min

Oliebollen

bloem 500 gram
halfvolle melk 500 gram
vanille suiker 1 zakje
ei 1
gewelde rozijnen 200 gram
appel (jonagold) 1
zout 1 theelepel
verse gist (of 2 zakjes instant gist) 50 gram
roomboter 50 gram
zonnebloem olie 2 liter
poedersuiker (ter garnering) 1 bus
walnoten of sukade optioneel:


Oliebollen zijn niet weg te denken bij Oud en Nieuw, ga jij ze dit jaar ook zelf maken? Hier een lekker recept om zelf te proberen! Naast de champagne, kniepertjes, appelbeignets en het vuurwerk mogen ook deze oliebollen niet ontbreken bij Oud en Nieuw. Feliz Navidad!

Benodigdheden:

  • Servetjes
  • Frituurpan of gewone pan
  • Schuimspaan
  • Ijslepel
  • Optioneel: suikerthermometer bij het gebruik van een gewone panoliebollen

Als je geen gewelde rozijnen hebt, maar gewone, laat deze dan een uurtje wellen in water of bier.

Bereidingswijze:

  1. Bereidt alles op kamertemperatuur.
  2. Het gist met een scheut lauwe (lichaamstemperatuur), maar niet te warme, melk aanmaken tot een papje (blijven roeren tot het gist goed is opgelost, bij mij werd het eerst een klomp, maar na lang roeren uiteindelijk een papje).
  3. Smelt de boter. Meng het meel, de suiker, de gesmolten boter en het zout in een grote bak mengen en in het midden een kuiltje vormen. In dit kuiltje het gistpapje doen en vervolgens in delen de melk (lauw, maar niet te warm) toevoegen en het geheel doorkneden. Door blijven roeren met een spatel tot de klontjes eruit zijn.
  4. Het ei loskloppen en toevoegen. Roer het geheel nogmaals door.
  5. Snij de appel in kleine stukjes en voeg deze met de rozijnen toe aan de mix (optioneel voeg nu ook de stukjes walnoot en/of sukade toe).
  6. Kneed het geheel zeer goed door tot er een luchtig deeg ontstaat zonder klontjes. Het deeg 3 a 4 uur laten rijzen voor de verwarming met over de kom een lauwwarme vochtige theedoek.
  7. Eventueel tussentijds draaien op de verwarming in verband met gelijkmatig rijzen.

Oliebollenmix

 

 

 

 

Afbakken:

  1. In een frituurpan of gewone pan 2 liter zonnebloem olie op 180 graden brengen. Met een suikerthermometer kan je de temperatuur goed in de gaten houden.
  2. Dip je ijsschep elke keer in de olie, dit zorgt ervoor dat het beslag niet zoveel aan je ijsschep blijft plakken.
  3. Met een ijsschep schep je bolletjes in de hete olie en laat deze lichtbruin worden.
  4. Schep ze na 3-4 minuten uit de frituur met een schuimspaan en laat deze op een rooster met keukenpapier goed uitlekken.
  5. Serveer met lekker veel poedersuiker!

Voila, een paar heerlijke oliebollen voor met oud en nieuw! Alvast een gelukkig nieuwjaar.Oliebollen 2

Frituurtip: Bak de oliebollen niet in frituurvet, want anders krijg je een wit laagje op de oliebollen.

Baktip: Wil je oliebollen en appelbeignets bakken? Bak eerst de oliebollen en later de appelbeignets.

Opwarmtip: Koude oliebollen worden weer lekker vers als je ze even opwarmt in de oven. Verwarm de oven voor op 200°C en warm de oliebollen ongeveer tien minuten op. Extra lekker met een laagje poedersuiker!

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter