Scones

Scones
Zelfrijzend bakmeel | 225 gram | |
Roomboter | 50 gram | |
Karnemelk | 150 ml | |
Witte basterdsuiker | 30 gram | |
Vanille suiker | 1 zakje | |
Zout | een snufje | |
Gewelde rozijnen | optioneel: 150 gram | |
Clotted cream | 1 potje | |
Jam | Aardbeien |
Scones zijn vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland populair, maar in Nederland vinden ze ook steeds meer hun opkomst. Onmisbaar bij de paas- of kerstbrunch of heerlijk bij een high tea! Ik vind ze super lekker met een paar rozijntjes er door, maar origineel horen ze zonder gemaakt te worden.
Wat heb je nodig:
- Ruime kom
- Muffin bakblik of een bakplaat bekleed met bakpapier
- Mixer met deeghaak of een vork (1 van beide), een goede mixer shop je hier!
- Voor erbij: clotted cream
Hoe maak je scones:
- Meng in een ruime kom alle ‘droge’ ingrediënten: meel, (basterd en vanille) suiker en zout.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven)
- Voeg vervolgens de roomboter toe en beetje bij beetje al knedend met een vork (of in een mixer met deeghaak) de karnemelk.
- Voeg als het een goed geheel is de rozijnen toe en roer dit geheel nog eens goed om. Verdeel de rozijnen goed over het deeg.
- Vet het bakblik in of beleg de plaat met bakpapier
- Even na kneden met de hand en gelijke bolletjes maken. Weeg ze eventueel om ze exact even groot te maken.
- Zet de scones in het midden van de oven en bak deze voor ongeveer 20 minuten goudbruin.
Probeer de scones dezelfde dag nog op te eten, anders kan je ze beter even invriezen voor een andere dag (ze drogen anders uit). Scones zijn heerlijk met aardbeienjam, slagroom, gele room of clotted cream.