Scones

Scones

Porties

8

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

20 min

Scones

Zelfrijzend bakmeel 225 gram
Roomboter 50 gram
Karnemelk 150 ml
Witte basterdsuiker 30 gram
Vanille suiker 1 zakje
Zout een snufje
Gewelde rozijnen optioneel: 150 gram


Een scone is een klein brood / cake, dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Scones zijn vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland populair, maar in Nederland vinden ze ook steeds meer hun opkomst. Onmisbaar bij de paas- of kerstbrunch of heerlijk bij een high tea! Deze variant is met rozijnen, maar kan ook heel gemakkelijk zonder gemaakt worden.

Benodigdheden:

  • Ruime kom
  • Muffin bakblik of een bakplaat bekleed met bakpapier
  • Mixer met deeghaak of een vork (1 van beide), een goede mixer shop je hier!
  • Voor erbij: clotted cream (een recept staat onderaan deze pagina) en aardbeienjam

Hoe maak je scones:

  1. Meng in een ruime kom alle ‘droge’ ingrediënten: meel, (basterd en vanille) suiker en zout.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven)
  3. Voeg vervolgens de roomboter toe en beetje bij beetje al knedend met een vork (of in een mixer met deeghaak) de karnemelk.
  4. Voeg als het een goed geheel is de rozijnen toe en roer dit geheel nog eens goed om. Verdeel de rozijnen goed over het deeg.
  5. Vet het bakblik in of beleg de plaat met bakpapier
  6. In dit recept heb ik het verder niet met de hand gekneed of netjes uitgerold, door middel van twee lepels heb ik bolletjes in de muffin vorm geschept. Dit geeft een rustiek uiterlijk aan de scones. Je zou het deeg nu ook op het aanrecht (vergeet niet wat meel op het blad te strooien) uit kunnen rollen met een deegroller. Hier kan je nette rondjes of andere vormpjes van maken.
  7. Zet de scones in het midden van de oven en bak deze voor ongeveer 20 minuten goudbruin.

Probeer de scones dezelfde dag nog op te eten, anders kan je ze beter even invriezen voor een andere dag (ze drogen anders uit). Scones zijn heerlijk met aardbeienjam, slagroom, gele room of clotted cream.

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter