Recepten

Sprits

Sprits

Sprits heb ik altijd al één van de lekkerste koekjes bij de thee gevonden. Het doet mij altijd aan vroeger denken, toen kreeg ik bij mijn opa en oma ook altijd een sprits.

Vaak was de helft gedipt met melk chocolade, zo lekker! Mooi herinneringen, vraagt om een lekker recept. Om ze gewoon lekker zelf te kunnen maken. Ga jij ze ook een keer maken? Succes!

Wat heb je nodig:


Sprits

250 gram Patent bloem
150 gram Witte basterdsuiker
1 zakje Vanillesuiker
200 gram Roomboter
1 snufje Zout
1 Ei
100 gram Melk chocolade

Hoe maak je sprits koekjes:


  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Doe de zachte boter, basterdsuiker, vanillesuiker en een mespuntje zout in een grote kom en meng deze ingrediënten tot een romig geheel is.
  3. Voeg vervolgens het ei toe en mix het geheel nog eens goed door.
  4. Nu kan je beetje bij beetje de bloem toevoegen en blijf mixen tot je een vrij glad beslag hebt.
  5. Als je het deegje uit de mixerkom haalt, vouw het deeg nog even met de hand door om het goed zalvig te laten worden. Anders is het niet spuitbaar.
  6. Doe het deeg in een spuitzak met groot gekarteld mondje.
  7. Bekleed een bakplaat met ovenpapier. Let op: de koekjes lopen wat uit, spuit ze op een redelijke afstand van elkaar op de plaat.
  8. Spuit nu een gekruld lint op de bakplaat en bak de spritsen in ongeveer 15-20 minuten lichtbruin.
  9. Snij de koekjes in kleinere stukken direct als het uit de oven komt.
  10. Laat de koekjes goed afkoelen op een rooster.

Chocolade sprits koekjes:


En natuurlijk kan de chocolade variant niet ontbreken, dus hieronder een paar instructies om je sprits voor de helft te dippen in de chocolade.

  1. Smelt de chocolade au bain-marie in een kom op een pannetje heet water.
  2. Als deze is gesmolten dip je de afgekoelde spritsen in de chocolade en laat deze afkoelen op een bakpapiertje.

Tips:

  • Loopt je sprits helemaal uit tijdens het bakken? De witte basterdsuiker zorgt ervoor dat je koekjes niet zoveel uitlopen als bij bijvoorbeeld poedersuiker.
  • Zorg er ook voor dat je boter op kamertemperatuur is anders is je deeg niet spuitbaar.
  • Langer mixen van de boter kan je sprits wat luchtiger maken, maar ze kunnen ook te bros worden, waardoor ze makkelijk breken.

Porties

12

Voorbereidingstijd

15 min

Baktijd

20 min

Beoordeel

100%

15 Reacties

  • Een tip: eerst een paar repen bakpapier op de bakplaat en daartussen bloem strooien. Papier weghalen en de sprits op die plaats spuiten. De bloem houdt het uitlopen van het deeg tegen

  • Super lekker!! Prima structuur ook. Deze ga ik zeker nog een keer maken.

    • Hi Nikki, wat leuk om te horen, geniet dat deze lekkere koekjes!
      ~ Sandra

  • Avatar
    HENRI mentens 4 jaar geleden

    LEKKER

  • Avatar
    Molenaar 5 jaar geleden

    Opzig een primaa receptuur. Een prima smaak alleen het deeg zakt erg uitelkaar. Bij ons in de bakkerij gaat dat iets beter. Maar voor thuis een leuk recept.

    • Hoi Molenaar,
      Wat ontzettend leuk dat een professional dit recept heeft uitgeprobeerd! Nu heb je mij wel nieuwsgierig gemaakt. Wat jullie anders doen in de bakkerij ten opzichte van dit recept?
      ~ Sandra

  • Het was super mooi gespoten en zodra ze in de oven staan zakken ze in een veen vorm meer

    • Hoi Fenna, bedankt voor je reactie. Wat rot dat ze compleet de vorm verloren, was de smaak wel goed? Bij mij gebeurt dat ook altijd wel iets, maar zeker niet helemaal. Ik zal ze binnenkort nog eens bakken en kijken of ik een oplossing voor je heb.

      Groetjes,

      Sandra ~ Receptidee

    • Ik heb het recept aangepast met een aantal tips voor tijdens het bakken. Heb je witte basterdsuiker gebruikt voor je sprits, zoals in het recept staat? Vandaag heb ik ze zelf nog een keer proef gebakken, maar dan met poedersuiker en ze werden net zoals die van jou helemaal vormloos, zonde natuurlijk van zo’n mooi opgespoten koekje. Het is dus belangrijk om echt witte basterdsuiker te gebruiken in dit recept.

      Groetjes,

      Sandra ~ Receptidee

  • Gemaakt. Heel erg lekker! Ik woon al 4 jaar in Canada en had opeens veel in zin in een sprits. Je kunt ze hier wel kopen, maar ben dol op bakken. Bedankt voor het recept!

    • Wat leuk om te horen Desley, dankjewel voor je berichtje!

      Groetjes Sandra
      ~Receptidee

  • We gaan zo beginnen oma moet de boter nog op kamer temperatuur zetten enndanngaan we beginnen hoop dat ze lekker zijn

  • Avatar
    Ria Spaepen 7 jaar geleden

    Krijg er geen vorm in worden gewoon plat

    • Hoi Ria,

      Waarschijnlijk is je boter te warm geworden gedurende het proces. Spritsen maken is een lastig karweitje, omdat het vaak te hard of te zacht is. Door je mix voor het bakken even een 15 minuten in de koelkast te leggen, zou dit weer wat harder moeten worden en zijn vorm beter moeten houden.

      Groetjes Sandra

Laat een reactie achter