Sprits

Sprits

Porties

12

Voorbereidingstijd

15 min

Baktijd

20 min

Sprits

zelfrijzend bakmeel 250 gram
witte basterdsuiker 150 gram
vanillesuiker 1 zakje
roomboter 200 gram
zout 1 snufje
ei 1
melk chocolade (voor de variatie met chocolade) Optioneel: 1 reep (100 gram)


Ik vind een sprits altijd een van de lekkerste koekjes bij de thee. Ik wist niet dat ze ook zo simpel te maken zijn, totdat ik dit recept vond. Wist je dat: Sprits of spritskoek een koekje is, dat al sinds de zestiende eeuw in de Nederlanden gebakken en gegeten wordt? Probeer jij dit recept ook?

Benodigdheden:

  • Spuitzak met groot kartel mondstuk (op de foto heb ik #1M van Wilton gebruikt)
  • Bakplaat en bakpapier
  • Mixer

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.sprits
  2. Doe de zachte boter, basterdsuiker, vanillesuiker en een mespuntje zout in een grote kom en meng deze ingrediënten tot een romig geheel is.
  3. Voeg vervolgens het ei toe en roer het geheel nog eens goed door.
  4. Nu kan je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toevoegen en blijf roeren tot je een vrij glad beslag hebt. Let op het moet een zalvig beslagje zijn, anders is het niet spuitbaar.
  5. Doe het deeg in een spuitzak met groot gekarteld mondje.
  6. Bekleed een bakplaat met ovenpapier. Let op: de koekjes lopen wat uit, spuit ze op een redelijke afstand van elkaar op de plaat.
  7. Spuit nu mooie vormpjes op de bakplaat en bak de spritsen in ongeveer 15-20 minuten lichtbruin.
  8. Laat de koekjes goed afkoelen op een rooster.

Chocolade variant:sprits

  1. Smelt de chocolade au bain marie in een kom op een pannetje heet water.
  2. Als deze is gesmolten dip je de spritsen in de chocolade en laat deze afkoelen op een rooster.

 

Deel & Print

3 Reacties

  1. Pingback Amandelkoekjes met chocolade - Papa Bakt

  2. Avatar
    Ria Spaepen 11 maanden geleden

    Krijg er geen vorm in worden gewoon plat

    • Hoi Ria,

      Waarschijnlijk is je boter te warm geworden gedurende het proces. Spritsen maken is een lastig karweitje, omdat het vaak te hard of te zacht is. Door je mix voor het bakken even een 15 minuten in de koelkast te leggen, zou dit weer wat harder moeten worden en zijn vorm beter moeten houden.

      Groetjes Sandra

Laat een reactie achter