Chocolade truffels

Chocolade truffels
Chocolade (Melk of puur) | 300 gram | |
Slagroom | 75 ml | |
Cacaopoeder | 100 gram |
Het smelt langzaam op de tong deze heerlijke chocolade truffels. De ultieme smaak van de chocolade overvalt je bijna. Dat zoiets kleins je zo in zijn greep kan houden. Voor je het weet is het helemaal gesmolten. De smaak van de chocolade verdwijnt weer langzaam en laat je achter, snakkend naar meer. Geen nood, de chocolade truffels waar we het over hebben is zeer eenvoudig zelf te maken.
Benodigdheden:
- Steelpan
- Glazen kom (die in het steelpannetje pas, niet helemaal, de randen moeten er bovenuit steken)
- Grote plaat of snijplank bedekt met bakpapier
Voorbereiding (vulling):
- Zet een pan water op het vuur en laat het langzaam heet worden.
- Breek 200 gram chocolade in kleine stukken en doe deze in een kom.
- Smelt de chocolade au bain marie. Roer zo nu en dan de chocolade door.
- Wanneer de chocolade gesmolten is, voeg de slagroom toe (bij melk chocolade voeg maar 50 ml ipv 75 ml toe) en roer het geheel.
- Laat het mengsel langzaam afkoelen. Vergeet niet af en toe te roeren.
- Laat je chocolade (vulling) vervolgens ongeveer 4 uur in de koelkast opstijven
Bereiding (buitenkant truffel):
- Smelt nogmaals ongeveer 100 gram chocolade (naar eigen keuze) au bain marie.
- Zeef de cacaopoeder boven een groot bord of bakplaat. De cacaopoeder kan je ook vervangen door kokos, hagelslag, etc.
- Haal je chocolade (vulling) uit de koelkast, als het iets te hard is geworden, kan je hem ook nog een paar seconden in de magnetron zetten om het geheel uiteindelijk weer wat zachter te krijgen.
- Maak met behulp van twee theelepels balletjes van het chocolademengsel. Doop de bolletjes in de chocolade en leg deze op een grote plaat (met bakpapier eronder, dit zorgt ervoor dat je de chocolade truffels er weer af krijgt na het stollen). Probeer zo min mogelijk je handen te gebruiken, hierdoor smelt de chocolade erg snel (gebruik b.v. een vork of lepel om je truffels te maken).
- Rol als deze iets zijn uitgehard door de cacaopoeder/kokos/hagelslag (in het laatste geval moet je ze direct (voor het uitharden) erin dompelen, anders blijft het niet plakken.
- Als alle benodigde truffels gemaakt zijn, plaats het geheel in de koelkast om verder op te stijven.
- Voor het serveren laat de chocolade truffels even op kamertemperatuur komen.
Genieten maar!
Tip: Gebruik vergruisde witte chocolade, nootjes of hagelslag in plaats van cacaopoeder om de chocolade truffels te bedekken.
Tip: je kan het laagje chocolade om de truffel ook weglaten en alleen de vulling bedekken met een heerlijk omhulsel (cacao, kokos, hagelslag, witte chocolade, etc).