Recepten

Aardappelgratin

Aardappelgratin

Aardappelgratin

Roomboter 30 gram
Aardappels (kruimig) 1 kilo
Bloem 2 eetlepels
Halfvolle melk 400 ml
Oude kaas (48+) 175 gram geraspte
Knoflook 1 teentje


Aardappelgratin: aardappelen en kaas is iets wat ik ontzettend lekker vind. Ik ben dan ook al een tijdje op zoek naar een lekker recept om deze twee te kunnen combineren. Inmiddels heb ik zelf een heerlijke combinatie gevonden en uitgeprobeerd, hieronder het recept voor deze heerlijke aardappelgratin.

Benodigdheden:

  • knoflookpers
  • zout en peper
  • houten pollepel

Hoe maak je aardappelgratin:


  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
  2. Schil de aardappels en snij deze in plakjes en kook deze vervolgens voor ongeveer 10 minuten met (naar smaak toegevoegd) zout.
  3. Maak ondertussen de bechamel:
  4. Smelt de roomboter in een steelpan en voeg de bloem hierbij toe.
  5. Roer met een lepel tot de roux lichtbruin wordt.
  6. Schenk in delen de melk erbij en breng al roerend aan de kook.
  7. Laat deze ca. 3 minuten op laag vuur indikken tot een gladde saus (zie link voor het specifieke recept).
  8. Schil en pers het teentje knoflook met de knoflookpers en bak deze in een pan licht aan, dit zorgt ervoor dat de smaak van de knoflook iets minder sterk is, en roer deze dan door de bechamel.
  9. Voeg aan de bechamel naar smaak zout en peper toe (goed proeven).
  10. Smelt hier ook wat van de oude kaas doorheen (ongeveer 75 gram).
  11. Leg de aardappels in laagjes een ovenschaal. Schenk per laagje de bechamel erover en bestrooi dun met de geraspte kaas. Op de bovenste laag voeg je alleen een beetje geraspte kaas toe. Bak vervolgens de aardappelgratin in het midden van de oven in ongeveer 20 min. goudbruin (aanvullend voor 5 tot 10 minuten onder de grill voor een goudbruin korstje bovenop).

Tip: heerlijk te combineren met andere bijgerechten zoals de sperziebonen salade of deze super lekkere varkenshaas met roombrie.

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

20 min

Beoordeel

100%
Nog geen reacties

Laat een reactie achter