Recepten

Bechamel

Bechamel

Bechamel oftewel witte saus is een saus die in veel keukens wordt gebruikt als basissaus. Vooral in de Franse en in de Italiaanse keuken. Deze wordt ook wel een roux genoemd.

Een goede basis voor bijvoorbeeld bij de lasagne, Griekse moussaka of als basis voor de kaassaus, groentesaus, etc, of voor over de bloemkool.

Wat heb je nodig:


  • Steelpannetje, bekijk op bol
  • Optioneel: kaas, nootmuskaat, ui, knoflook.
  • Houten pollepel

Bechamel

Halfvolle melk 400 ml
Bloem 2 eetlepels
Roomboter 30 gram
Zout en peper een snufje

Hoe maak je bechamel:


Dit is een basisrecept, het vereist wel dat je er constant bij blijft om erin te roeren (anders brand het aan).

  1. Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot de roux lichtbruin wordt. Deze roux kan naargelang de gaartijd blank, blond of bruin zijn. Dit heeft een effect op de kleur van de saus.
  2. Doe vervolgens telkens een klein scheutje melk erbij en breng dit tussen elke scheut al roerend aan de kook tot de bechamel goed dik is en egaal eruit ziet. Je merkt dat het een dikke pap wordt. Hoe meer je de melk verdeeld en de saus egaal laat worden, hoe minder klontjes je uiteindelijk hebt.
  3. Meng tot alle melk op is, je kan om de saus nog dunner te maken er nog wat extra melk bij toevoegen.
  4. Breng op smaak met peper en zout.

Dit is een goede basis voor een simpele saus. Je kan dit als bechamel voor over de lasagne gebruiken, maar ook kaas doorheen smelten. Voor een heerlijke kaassaus (voor b.v. bij de aardappelgratin).

Porties

4

Voorbereidingstijd

5 min

Baktijd

5 min

Beoordeel

100%
Nog geen reacties

Laat een reactie achter