Cheesecake

Cheesecake

Porties

12

Voorbereidingstijd

20 min

Baktijd

1 uur

Cheesecake

Biscuitjes (digestive, ook lekker: oreo of bastogne) 200 gram
Roomboter 90 gram
Kaneel 1 eetlepel
Naturel roomkaas (philadelphia of monchou) 400 gram
Creme fraiche 400 ml
Eieren 3
Witte basterdsuiker 200 gram
Sinaasappel 1 kleine
Citroen 1 kleine


Heel erg machtig deze cheesecake, maar een oooh zo lekkere taart. Weer eens wat anders dan een standaard appeltaart of kwarktaart, met een heerlijk frisse nasmaak. Ideaal voor verjaardagen en makkelijk een dag van tevoren te maken.

Benodigdheden:

Hoe maak je cheesecake:


  1. Verkruimel de koekjes in de keukenmachine (of verkruimel ze met je handen) tot gruis of hele kleine stukjes.
  2. Smelt vervolgens de roomboter in een steelpan en als deze gesmolten is voeg hierbij de kaneel (alleen bij de digestive biscuitjes) en de koekjes. Meng dit even goed door elkaar tot het een klont wordt.
  3. Doe bakpapier om de bodem van de springvorm en vet deze in met een klein klontje roomboter.
  4. Doe het koekjesmengsel hierin en druk het goed plat aan. Je hebt nu een platte koekjesbodem in je springvorm.
  5. Zet de springvorm even weg in de vriezer of koelkast (het moet even goed afkoelen).
  6. Pers de sinaasappel en citroen uit in een apart kommetje.
  7. Verwarm de oven (heteluchtoven) voor op 120 graden.
  8. Klop vervolgens (met de mixer) de roomkaas en het sinaasappel/citroensap tot een dikke egale crème.
  9. Voeg hier de 2 eieren en 1 eidooier aan toe.
  10. Voeg hier vervolgens de suiker en de crème fraîche toe en let op: klop niet te lang!
  11. Klop het overgebleven eiwit stijf (zorg voor een schone kom en neem deze desnoods af met een beetje citroen, anders wordt je eiwit niet stijf) en spatel dit voorzichtig door het mengsel.
  12. Haal de springvorm uit de koelkast/vriezer en stort de kwarkmassa in de springvorm.
  13. Bak de cheesecake voor ongeveer een uur op 120 graden.
  14. Let op: doe de deur van de oven niet open, maar laat de cheesecake nog ongeveer een uur afkoelen in de oven.

Tip: ook lekker met wat geraspte sinaasappel of citroenrasp (schil) door het mengsel

Anti-scheur tips:

  • Laat je cheesecake nog een uur afkoelen in de oven met de deur op een kiertje en kom niet in de verleiding tijdens het bakken de oven open te doen.
  • Grote temperatuur verschillen zorgen ervoor dat je cheesecake scheurt, dit kan zelfs nog als je het in de koelkast plaatst 2 uur laten.
  • Zorg er voor dat je cheesecake helemaal op kamertemperatuur is, voordat je hem in de koelkast plaatst.
  • Klop je mix niet te lang, want hoe luchtiger hoe meer kans op scheuren achteraf.

Variatie tip: bedek de bovenkant met wat lekkere warme kersen of frambozen (b.v. met diepvries fruit van de AH).

Cheesecake

Cheesecake

Deel & Print

Eén Reactie

  1. Avatar
    Rob swets 9 jaar geleden

    Nou ik heb hem mogen proeven en ik kan zeggen hij was heerlijk.
    Een aanrader.

Laat een reactie achter