Recepten

Herman het vriendschapsbrood

Herman het vriendschapsbrood

Herman het vriendschapsbrood is een recept die ik vroeger veel gemaakt heb. Ik heb het recept gekopieerd op een a4tje en laatst vond ik deze weer terug. Om het niet kwijt te raken wil ik dit graag met jullie delen. Dit is niet alleen erg leuk om te doen, maar ook ontzettend lekker!

*Dit recept gaat er vanuit dat je Herman gekregen hebt, maar je kan deze natuurlijk ook zelf starten. Helemaal onderaan deze pagina staat het startrecept.

Herman is een gistdeeg wat je gedurende 10 dagen voedt en verzorgd.

Herman het vriendschapsbrood

Halfvolle melk 500 ml
Bloem 250 gram
Witte basterdsuiker 350 gram

Afbakken

Olijfolie 15 ml
Eieren 3
Bloem 250 gram
Witte basterdsuiker 90 gram
Bakpoeder 16 gram
Kaneel 2 theelepels
Gewelde rozijnen 100 gram
Walnoten en/of hazelnoten 100 gram
Appels 2
Roomboter een klontje

Herman zelf starten

Witte basterdsuiker 100 gram
Warm water 250 ml
Instant gist 7 gram
Bloem 225 gram

Het verhaal van Herman:

Er stond een vriendin op het antwoordapparaat: “Ben je zaterdag thuis? Ik wil iets langs komen brengen, het heeft een beetje haast.” Ik was niet thuis. Een paar dagen later kreeg ik haar zelf aan de lijn “Wat is het dan?” Vroeg ik. “Dat zeg ik niet”, zei ze “maar het heeft verzorging nodig.” “Ik wil geen plant en geen dier”, antwoordde ze, “maar hij heeft wel verzorging nodig, hij moet eten.” “Ik wil hem nu al niet”, zei ik. “Je moet”, zei ze. “Ik laat hem achter bij het café bij jou om de hoek, dan haal je hem daar maar op.”

Hij heeft iets ontroerends. Er viel niet aan te ontkomen. In het café kreeg ik van de barman een plastic bakje, met een wit, zurig ruikende vla waar belletjes op dreven. Bovenop het bakje zat een stuk papier geplakt.

Ik vouwde het open en las: Herman het vriendschapsbrood*.

Lactose intolerantie? Vervang de normale melk voor lactose vrije melk en Herman is net zo lekker!

Wat heb je nodig:


  • Grote (plastic) kom
  • Houten of plastic lepel (geen metaal gebruiken)
  • Cakeblik of tulband vorm
  • Optioneel: stukjes chocolade

Herman verzorgen:


Je moet Herman als volgt verzorgen. Zet hem als je hem krijgt niet in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt. Dek hem nooit af met een deksel, maar met een theedoek. Zo zorg je ervoor dat hij kan ademen. Herman zal groeien, dus doe hem in een ruime schaal.

  • Dag 1: Vandaag heb je Herman gekregen, laat hem aan je huis wennen en doe even niets met hem.
  • Dag 2 en 3: Roer Herman een paar keer per dag goed door met een houten lepel.
  • Dag 4: Herman heeft honger: geef hem daarom 250 ml melk, 125 gram bloem en 200 gram suiker.
  • Dag 5, 6, 7 en 8: Roer Herman een paar keer goed door.
  • Dag 9: Herman heeft weer honger, geef hem vandaag 250 ml melk, 125 gram bloem en 150 gram suiker. Verdeel hem dan in vier gelijke porties. Een portie mag je zelf houden en de andere drie kan je weggeven (of zelf meebakken of een nieuwe Herman mee starten).

Herman afbakken:


Nadat ik Herman trouw negen dagen had vertroeteld en in leven had gehouden, gaf ik hem door aan twee vriendinnen en mijn moeder. Zodra ik haar lacherig het bakje overhandigde met de woorden “alsjeblieft, dit is Herman”, werd ze stil. Ze staarde naar het papier met de aanwijzingen en slikte. Ik dacht zelfs dat ik haar ogen zag glinsteren. “Dit is het mooiste cadeau dat je me had kunnen geven”, fluisterde ze, “ik heb jarenlang naar Herman gezocht, ik heb iedereen ernaar gevraagd.” “Hoezo?” Vroeg ik verbluft. “Ik heb je er nog nooit over horen praten.” “Ik ken Herman al vijftien jaar”, zei ze plechtig, “toen kwam hij voor het eerst in mijn leven. En nu pas zie ik hem terug.” Ze liep met het bakje naar de keuken alsof het een kostbare schat was, een verloren zoon.

  • Dag 10: Je geeft Herman voor de laatste keer eten, verwarm de oven voor op 150 graden. Vul daarom het deel wat je zelf hebt gehouden aan met 15 ml olie, 3 eieren, 250 gram bloem, 90 gram suiker, een zakje bakpoeder (16 gram), 2 theelepels kaneel, 100 gram gewelde rozijnen, 100 gram (gehakte) walnoten of hazelnoten (en optioneel nog stukjes chocolade) en de twee appels in kleine blokjes. Meng Herman door elkaar, giet hem in een ingevet cakeblik (of tulband vorm) en bak hem voor tenminste 1,5 uur af op 150 graden.

Mijn moeder geeft haar drie delen alleen maar weg op voorwaarde dat ze een deel terug krijgt, zo hoeft ze Herman nooit meer te missen. Maar hij is dan ook verrukkelijk.

Hoe kom je aan Herman deeg?


Je kunt natuurlijk wachten tot je van iemand een stukje deeg krijgt, maar je kunt het deeg ook zelf starten. Hieronder lees je hoe je dat doet:

Zelf starten


  1. 100 gram suiker oplossen in 125 ml handwarm water.
  2. Strooi 1 zakje gist erbij, laat dit 10 minuten staan.
  3. Roer de rest (125 ml) van het warme water erbij en 225 gram bloem.
  4. Klop totdat het een glad beslag is.
  5. Afdekken met een theedoek.
  6. Laat rusten op kamertemperatuur (tochtvrije plek) tot de volgende dag.

Tip: als het is afgebakken kan je hem ook heel goed invriezen, mocht je visite krijgen haal je er gewoon een stukje uit.

Porties

10

Voorbereidingstijd

5 min

Baktijd

1 uur 30 min

Beoordeel

93%
80 Reacties
  • Avatar
    Gerry/Gewoon Lekker Gewoon 4 jaar geleden

    Weet je heel zeker dat het 15 ml olie moet zijn? Is best heel weinig vet voor een cake. Verder lijkt het recept wel erg op het hermanrecept dat ik gekregen heb, maar daar wordt 150 ml olie gebruikt., klinkt logischer. Geen typfout?

    • Hoi Gerry, bedankt voor je vraag. Het klopt dat er 15 ml olie in moet, als ik Herman in huis heb bak ik hem volgens dit recept. Misschien dat jouw Herman weer anders smaakt met jouw variant van het recept.

  • Avatar
    Robbert 5 jaar geleden

    vraagje ik ken Herman van vroeger en wil hem weer tot leven brengen. Nu heb ik Tarwemeel in huis ipv bloem. Het is bijna het zelfde maar net niet begrijp ik.
    Kan ik Tarwemeel gebruiken kan iemand mij dat vertellen?

    • Hoi Robbert,

      Ik wist het ook niet, dus ik heb het even voor je gegoogled. Tarwemeel is eigenlijk de ongezeefde versie van bloem, kan je prima gebruiken. Dit wordt veelal gebruikt om bruin brood van te bakken. De vliesjes van de tarwe zitten er nog in die bij bloem eruit worden gezeefd.

      Hopelijk heb ik zo antwoord kunnen geven op je vraag.

      ~Sandra
      Receptidee

  • Avatar
    Etha Sturm 6 jaar geleden

    Volgens mij moet er geen gist in het startrecept van herman , dan is het nl, geen zuurdesem, maar een mengsel van gistdeeg.

  • Avatar
    Natascha Manders 7 jaar geleden

    Heeft er iemand Herman voor mij? Ik heb hem vroeger ooit gehad en ben nu al weer lang op zoek. Ik zou Herman weer graag in huis hebben.

  • Avatar
    maritta 8 jaar geleden

    ik vraag me af of er echt zoveel suiker in een herman moet.
    iemand ervaring met een suikerarme variant?
    heb het zelf geprobeerd maar rijst dan niet echt naar mijn idee.
    smaak wel goed.

  • Mijn moeder bewaarde wel altijd 1 deel in de diepvries die ze dan uithaalde als ze weer eens zin had om een (of meer) Herman(nen) te gaan maken. En dat gaat heel goed en was altijd heerlijk!
    Gr. Lia

  • Andere idee’s voor Hermanbrood zijn welkom
    Wat kan ik,er nog mee doen

  • Avatar
    nelly de vaan 8 jaar geleden

    Hallo Sandra,

    Ik heb vanavond het startrecept gemaakt, moet ik deze dag als dag 1 tellen of is morgen dag 1.
    Hoor het graag.

    • Hoi Nelly,

      Dan mag je morgen met dag 1 beginnen.
      Dan kan hij nog even bijkomen :D.
      Succes met verzorgen!

      ~Sandra

  • Hallo,

    Als ik na 9 dagen maar 1 deel wil weggeven en de andere tot Herman wil maken, kan ik de andere twee delen dan invriezen?
    En dan later de delen wil maken tot een Herman brood? Dus eerst ontdooien natuurlijk!
    Bedankt!

    Vriendelijke groet,
    Kim Donkersteeg

    • Hoi Kim,

      Ik heb er eerlijk gezegd geen ervaring mee met het deeg invriezen. Maar ik ben bang dat de cultuur die je creëert het niet in de vriezer gaat overleven. Wat je wel kunt doen is een extra grote (of meerdere) Herman(nen) bakken als je het niet wilt weggooien. Je kan natuurlijk ook nog een keertje zelf starten met een deel.

      ~Sandra

  • Hoeft Herman nooit in de koelkast, er word wel telkens melk bijgedaan??

    Is het ook mogelijk om een ander soort “melk” te gebruiken, meld word hier niet getolereerd!!

    • Hoi Judith,

      Inderdaad deze moet niet in de koelkast het is namelijk een zuurdesem deeg. Zuurdesem houdt in dat het deeg gaat rijzen door de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten die erin zitten. Hierdoor ‘leeft’ het deeg, dit klinkt een beetje gek, maar dat geeft juist de heerlijke smaak aan dit brood/cake en moet daarom zeker niet in de koelkast. Ik denk dat mede hierdoor dit recept dan ook niet met een vervangend product kan worden gemaakt dan koemelk.
      Als ze geen melk tolereren, misschien is dit wat voor je: http://www.receptidee.nl/bananenbrood-stukjes-chocolade

      Groet, Sandra

    • Avatar
      Marieke 10 jaar geleden

      Hoi, wij zijn allemaal lactose intolerant, en hebben Herman dus gevoed met lactosevrije “melk”. Zojuist ons eerste stukje Herman verorberd, en hij is me toch lekker! Dus…. Lekker doen met lactosevrij! Smulse!

Nieuwere reacties →

Laat een reactie achter