Crème brûlée
Misschien wel het meest bekende toetje dat er is! De crème brûlée is een super lekker dessert, een vanille pudding met een knapperig gekaramelliseerd laagje suiker.
Het is een bewerkelijk toetje, kan snel schiften, maar eenmaal perfect uitgevoerd. Dan wil je eigenlijk niet meer anders.
Vrijwel iedereen kent het. En voor diegene die het nog niet kennen, ga deze dan zeker eens uitproberen!
Wat heb je nodig:
- 4-8 ovenvaste schaaltjes,
- Crème brûlée schaaltjes bekijk op bol
- Crème brûlée brander, bekijk op bol
- 2 eetlepels rietsuiker (voor de suikerlaag)
- Steelpannetje
Creme brulee
Volle melk | 200 ml | |
Vanillestokje | 1 | |
Eierdooiers | 5 | |
Slagroom | 250 ml | |
Witte basterdsuiker | 80 gram | |
Rietsuiker | 1 theelepel per bakje |
Hoe maak je crème brûlée:
- Verwarm de hete luchtoven voor op 175ºC (hete lucht oven).
- Doe de melk, 20 gram van de suiker en het vanillestokje in een steelpannetje.
- Scheid de 5 eieren. De eierdooiers roer je even los met de overgebleven 60 gram suiker in een ruime kom.
- Verwarm je melk terwijl je langzaam met een garde roert. Zodra de melk kookt haal je het van het vuur. Het vanillestokje mag er nu uit.
- Nu komt een lastig stukje: schenk de warme melk al roerend bij je eigelen. Let op! Doe dit voorzichtig (beetje voor beetje, zodat de eierdooiers kunnen wennen aan de temperatuur), anders gaan de eieren schiften en krijg je klontjes of gebakken ei. Is dit gelukt dan ziet je mengsel eruit als klontjes vrije gele warme melk.
- Roer nu ook de slagroom door er doorheen.
- Snij het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit
- Roer deze zaadjes ook door het mengsel. Soms willen de vanille zaadjes samenklonteren, even tussen je vingers vermalen helpt om de zaadjes los van elkaar te krijgen.
- Even roeren en verdeel het mengsel vervolgens over de ovenschaaltjes.
- Plaats de schaaltjes in een ovenschaal of op de bakplaat. Vul de ovenschaal of bakplaat met kokend water, zodat de schaaltjes tot halverwege in het water staan.
- Dek nu het geheel af met aluminiumfolie, laat een paar luchtgaatjes aan de zijkant open, zodat het vocht er wel uit kan. Plaats alles in de oven, je gaat het nu au bain-marie in de oven garen.
- Het geheel moet ongeveer 60 minuten in de oven. Ze zijn goed, als je merkt dat de crème brûlée iets wiebelig is aan de bovenkant, niet waterig.
- Laat alles rustig afkoelen (+/- 1 uur) en vervolgens minimaal 6 uur opstijven in de koelkast. (Een dag van tevoren maken is erg handig). Je zult zien dat je crème brûlée in het begin nog erg vloeibaar aanvoelt, maar eenmaal in de koelkast een mooie pudding is geworden.
Serveren:
- Bij het serveren zijn er 2 opties. De grill of de gasbrander.
- Strooi op elke crème brûlée een theelepel rietsuiker, schud deze even heen en weer, zodat er overal suiker zit.
- Karamelliseer de suiker rustig op een redelijke afstand met de brander. Wordt de suiker zwart, dan zit je te dichtbij. Zorg dat het gelijkmatig warmt, zodat als je suiker ook karamelliseert.
- Dit kun je natuurlijk ook doen terwijl iedereen toekijkt om het toetje iets extra spectaculairs mee te geven.
Bon appétit met deze heerlijke crème brûlée!
Tip: voeg eens wat speculaas/koekkruiden toe aan de mix (erg leuk met Sinterklaas)
Tip: kijk hier voor een chocolade variant: chocoladepotje
Geschift? Probeer de baktijd iets te verlagen of de temperatuur iets lager te zetten. Dit kan nogal eens verschillen per oven. Bij mijn oven is dit de meest ideale temperatuur voor dit formaat bakjes (zie foto).
Nog geen reacties